Település

Figyelem!

Járványügyi intézkedésként - mézelő méhek nyúlós költésrothadása bejelentési kötelezettség alá tartozó fertőző állatbetegség hatósági megállapítása miatt Csabaszabadi település 4431-es számú (Újkígyós települést Gerendás településsel összekötő) úttól déli irányba eső területésre, Gerendás település Zagykó-dűlő nevű településrészére továbba Újkígyós település Gajda-dűlő, illetve Varga-dűlő nevű településrészére községi zárlatot (védőköztetet) rendeltek el.
A községi zárlatról szóló határozat - ide kattintva - tölthető le.
Lélekharang építés 2016.

Harangláb állítás a Telekgerendási Köztemetőben, képekben.

Harangláb átadási ünnepség, képekben.


A Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának Tájékoztatója

Újabb lakossági konzultáció az állami rezsicsökkentés érdekében

Elkezdődött az újabb állami rezsicsökkentés előkészítése, amelynek első elemeként a kormányzat kikéri a polgárok és a gazdasági szereplők véleményét a kérdésben. Az érdeklődők három témakörben; a bürokratikus, az állampolgári és vállalkozói terhek csökkentéséről fejthetik ki álláspontjukat.

Az ehhez szükséges kérdőívek 2016. július 11-től megtalálhatók a kormányhivatalok és a járási hivatalok ügyfélszolgálatain, valamint a települési ügysegédeknél, illetve a kormány internetes felületén is elérhetők. A dokumentumok augusztus 19-ig tölthetők ki.

Az állami rezsicsökkentés legfőbb célja, hogy enyhítsék az állampolgárok és a vállalkozások széles körét terhelő fizetési kötelezettségeket és egyszer?sítsék, illetve ezzel párhuzamosan hatékonyabbá tegyék a közigazgatási eljárásokat.

A már említett papíralapú, illetve elektronikus kérdőíven a polgárok és a vállalkozások szavazhatnak arról, hogy mely eljárások egyszer?sítését, illetve mely eljárási díjak megszüntetését, valamint csökkentését javasolják.

Az állami rezsicsökkentés megvalósításának alapját korábban is a lakossági konzultáció, a polgárokkal való egyeztetés képezte.

2015-ben az állampolgárok hazánkban közel 400 ezer, ebből Békés megyében 19 ezer kérdőívet töltöttek ki. Az állami rezsicsökkentés megvalósítására irányuló jogszabály-módosítás eredményeként több mint 20 hatósági eljárás díját szüntették meg, amely az állampolgárok és vállalkozások számára 10 milliárd forint megtakarítást eredményez 2016-ban.

Az idei első félévben közel már másfél millió okmányt, például személyazonosító igazolványt, diákigazolványt vettek át díjmentesen, illetve kedvezményesen, amely közel 3,5 milliárd forint megtakarítást jelentett az állampolgároknak.

Az egyéb díjmentessé tett eljárásokban, több mint 500 ezer ügy indult, melyekben több mint 3 milliárd forint megfizetése alól mentesültek az ügyfelek. Ennek része a már díjmentes felsőoktatási felvételi eljárás, amely önmagában 1 milliárd forint megtakarítást eredményezett a diákok számára.

A kormány tovább folytatja az állami rezsicsökkentést, ezért is indította el ismételten a konzultációt a kérdésről. Az elektronikus kérdőívek elérhetők a http://allamirezsicsokkentes.kormanyhivatal.hu/ oldalon.

 

Hírek
beol - Helyi hírek
Oktoberfest Békéscsabán
A jubileumi, 25. Békés Megyei Németek Anyanyelvi és Kulturális Napjának Békéscsaba főtere adott otthont szombaton.

Szárnyra kapott a Békéscsaba, megvan a hatodik győzelem
Nagyon nehezen tudta feltörni ezen a délutánon a vendégek védelmét a békéscsabai együttes, amelynek legalább hat-hét ziccere volt, de azok rendre kimaradtak. A látottak alapján a házigazdák győzelme teljesen megérdemelt. Az Előre zsinórban hatodik győzelmét aratta, úgy, hogy ezeken a mérkőzéseken gólt sem kapott.

Kapás volt a Csabagyöngyénél
Tavalyi győzelmüket megismételték a IV. CSAKK Halfőző Versenyen a Dánfoki Betyárok. A második helyen a Szeghalomból érkezett Sárréti Pákászok gárdája, a harmadikon a Csabai Halasgazdák csapata végzett.

Robbantás Budapesten: a két rendőr volt a célpont
Robbantás történt szombat éjjel a főváros VI. kerületében, a Teréz körúton, a támadás célpontjai a rendőrök voltak - jelentette be Papp Károly altábornagy.

Kutyaszépségek Orosháza belvárosában
A felelős állatartásra akarják felhívni az orosházi állatvédők és állatbarátok a figyelmet.

A hatos lottó nyerőszámai
A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 38. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki.

Kilencven önkéntes gyakorlatozott Szarvason
Kutyával keresték az eltűnteket, egy jelentős vihart követően járhatóvá tették a bekötőutat, egy megrongálódott ingatlan tetőszerkezetét megjavították és a falait megtámasztották, valamint sérülteket is mentettek - ilyen feladatok vártak a Körös Mentőcsoportra és a járási önkéntes mentőcsoportokra, akiknek a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombaton Szarvason szervezett összevont terepgyakorlatot.

Szlovákiából is érkeztek haluskakészítők
Immáron tizedik alkalommal rendezték meg a haluskanapot szombaton Kondoroson, a Napsugár vendéglőben.

Böczögő Dorina új gyakorlata aranyat ért talajon
Az országos szerbajnoksággal vágtak bele a tornászok a második félévi versenyprogramba.

Több ezres tömeg, hihetetlen mutatványok
Óriási érdeklődés, több ezer érdeklődő előtt rendezte meg szombaton az immáron tizenegyedik Streetfighter Napot a Motorosok Baráti Köre Mezőberény Egyesület és Bátszi Motor a közép-békési városban. A nagyszabású motoros programon ezúttal is bemutatót tartottak a magyar stuntrider társadalom nagyágyúi, lélegzetelállító, hihetetlennek tűnő mutatványokkal szórakoztatva a közönséget.

Megszerezte első győzelmét az Előre II. az NB III-ban
A hazaiak tipikus egygólos mérkőzésen tartották otthon a három pontot, amihez persze kellettek a gyulai támadók is, akik számos helyzetet hagytak ki a találkozón.

Virtuális világ a falakon belül is
Nem áll meg a virtuális világ a gyulai kiállítóhelyek kapujában. Az elmúlt hetekben a Google Street View rendszerét újonnan kiegészítő See Inside alkalmazás fotózásai zajlottak a gyulai kiállítóhelyeken és a művelődési központban. (x)

Elhagyott mobil: olvasónk mond köszönetet a becsületes férfinak
Berczy János. Így hívják azt az embert, aki megtalálta a telefonom és visszaadta. Ezúton köszönöm a becsületességét. Megnyugtató, hogy vannak még ilyen rendes emberek. Vajon hány Berczy János él itt a városunkban, a megyében, az országban?

Lezuhant a sárkányrepülő, lábát törte a pilóta
Sárkányrepülőjével szenvedett balesetet egy férfi Békéscsabán.

Magyarország a libamáj-előállítás utolsó bástyája
A tenyésztési problémák és a magas költségek miatt Franciaországban már többnyire felhagytak a hízott libamáj előállítással, s a termelők fokozatosan térnek át a kacsamájra. Magyarország maradt a libamáj előállítás utolsó bástyája, ezért nem hagyhatjuk, hogy az ágazat itthon is leépüljön - jelentette ki Erdős Norbert európai parlamenti képviselő a Pannon Fine Food Kft. megtekintését követően, Orosházán.

Hatvankét kilós volt a legnehezebb tök
Rekordérdeklődés mellett rendezte meg a liba és a szőlő jegyében a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület az immáron tizenegyedik Tökmulatságot szombaton, a megye névadó településén, a tájházban. A látogatószám mellett egy másik csúcs is megdőlt, a legnagyobb tök súlya - amit bevittek a programra - meghaladta a 62,5 kilogrammot, s természetesen tulajdonosa, Pap László lett a tökkirály.

A megye egy hétvégéje
Szarvasi lecke a Szeghalomnak.

Több százan rajtoltak az idei Pákász Futamon
Több százan húztak nyúlcipőt, pattantak kerékpárra vagy vettek részt gyalogosan szombaton a harmadik alkalommal megrendezett Pákász Futamon, Szeghalmon. A rendezvény idén is jótékony célokat szolgált: egyrészt segítik a kórház fekvő- és járóbeteg-ellátó egységét, másrészt pedig egy Békés megyei koraszülöttmentő-autó beszerzését.

Apáti győzött, Zahorán második a válogatott versenyen
Öt ország 16 éven aluli atlétái találkoztak egymással szombaton a szlovákiai Nagyszombaton. A hagyományos serdülő viadalon, amelyen Horvátország, Csehország, Magyarország, Szlovénia és Szlovákia legjobbjai mérték össze erejüket, sok egyéni csúcs született. A több értékes helyezést szerző magyar válogatott a lányoknál 216 ponttal az első —, a fiúknál 176-al a második —, és összesítve is a második helyen (394 pont) végzett.

Tálasék készülhetnek az Eb-re a románok ellen
Két maratoni hosszúsági mérkőzést vívott a magyar női válogatott az Európa-bajnoki selejtező 2. fordulójában, a lengyelországi Bielsko-Bialában.

More from Békés megye ...
Megosztások
Untitled Document
Ma
2016. szeptember 25.
Vasárnap
Eufrozina, Kende

A Nap kel 05:46-kor,
nyugszik 17:38-kor.
Holnap Jusztina napja lesz.
Teleki Hírek
Közadatkereső
Polgármesteri tájékoztató
Sajtóközlemény
Magyar Államkincstár
Pályázat kereső

www.pafi.hu
Megyei Hírlap
BEOL
Felhasználók
· Online vendégek: 1

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 3
· Legújabb tag: gygy
Képek