Település

Lélekharang építés 2016.

Harangláb állítás a Telekgerendási Köztemetőben, képekben.

Harangláb átadási ünnepség, képekben.


A Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatalának Tájékoztatója

Újabb lakossági konzultáció az állami rezsicsökkentés érdekében

Elkezdődött az újabb állami rezsicsökkentés előkészítése, amelynek első elemeként a kormányzat kikéri a polgárok és a gazdasági szereplők véleményét a kérdésben. Az érdeklődők három témakörben; a bürokratikus, az állampolgári és vállalkozói terhek csökkentéséről fejthetik ki álláspontjukat.

Az ehhez szükséges kérdőívek 2016. július 11-től megtalálhatók a kormányhivatalok és a járási hivatalok ügyfélszolgálatain, valamint a települési ügysegédeknél, illetve a kormány internetes felületén is elérhetők. A dokumentumok augusztus 19-ig tölthetők ki.

Az állami rezsicsökkentés legfőbb célja, hogy enyhítsék az állampolgárok és a vállalkozások széles körét terhelő fizetési kötelezettségeket és egyszer?sítsék, illetve ezzel párhuzamosan hatékonyabbá tegyék a közigazgatási eljárásokat.

A már említett papíralapú, illetve elektronikus kérdőíven a polgárok és a vállalkozások szavazhatnak arról, hogy mely eljárások egyszer?sítését, illetve mely eljárási díjak megszüntetését, valamint csökkentését javasolják.

Az állami rezsicsökkentés megvalósításának alapját korábban is a lakossági konzultáció, a polgárokkal való egyeztetés képezte.

2015-ben az állampolgárok hazánkban közel 400 ezer, ebből Békés megyében 19 ezer kérdőívet töltöttek ki. Az állami rezsicsökkentés megvalósítására irányuló jogszabály-módosítás eredményeként több mint 20 hatósági eljárás díját szüntették meg, amely az állampolgárok és vállalkozások számára 10 milliárd forint megtakarítást eredményez 2016-ban.

Az idei első félévben közel már másfél millió okmányt, például személyazonosító igazolványt, diákigazolványt vettek át díjmentesen, illetve kedvezményesen, amely közel 3,5 milliárd forint megtakarítást jelentett az állampolgároknak.

Az egyéb díjmentessé tett eljárásokban, több mint 500 ezer ügy indult, melyekben több mint 3 milliárd forint megfizetése alól mentesültek az ügyfelek. Ennek része a már díjmentes felsőoktatási felvételi eljárás, amely önmagában 1 milliárd forint megtakarítást eredményezett a diákok számára.

A kormány tovább folytatja az állami rezsicsökkentést, ezért is indította el ismételten a konzultációt a kérdésről. Az elektronikus kérdőívek elérhetők a http://allamirezsicsokkentes.kormanyhivatal.hu/ oldalon.

 

Hírek
beol - Helyi hírek
Hevesi is a Végvárira hív
A Gyuláról származó énekes vasárnap este ad különleges koncertet a gyulai vár tövében. Videóban üzente: mindenkit vár a Váci Szimfonikus Zenekarral közös műsorára. (x)

Összenőtt biciklijével az orosházi szupernagyi
Márta Györgyné fitt nagymama, 76 évesen bringázással írta be magát az idei Békéscsaba-Arad Szupermaraton történetébe. Ő volt a legidősebb rajtoló és a legidősebb célba érkező hölgy. Motivációjáról, sportos családjáról, a vele összenőtt kerékpárjáról is mesélt a rekorder nagyi.

Beköszönt a török kor Gyulán
Megelevenedő várostrom, nyüzsgő török kori tábori élet, szuperkoncertek sora és rengeteg családi program, érdekesség várja az érdeklődőket az immáron ötödik alkalommal életre hívott Végvári Napokon, Gyulán.

Győztek a megyei NB III-as csapatok
Két NB III-as Békés megyei labdarúgó-csapat is pályára lépett hétközben.

Mamutok és minyonok a pályaudvaron
A kecskeméti Szalontai család kinderfigura-gyűjteményéből nyílt kiállítás csütörtökön délelőtt a Békéscsabai Turisztikai Főpályaudvar „várótermében”.

Ágyban dohányzott, meghalt – tűzvizsgálat indult
Tűzvizsgálati eljárás indítottak azt követően, hogy a közelmúltban Sarkadon egy idős nő életét vesztette. A környékben élők szerint az ágyban cigarettázott, miközben szívrohamot kapott. A csikk pedig nem aludt el magától, a tűzoltók fékezték meg a lángokat.

Viharok csaphatnak le, figyelmeztetést adtak ki Békésre
Néhány megyében és a fővárosban másodfokúra emelte a felhőszakadás miatti figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. A hétvégén is lehetnek záporok, zivatarok, de ezzel együtt július utolsó napjaiban ismét felmelegszik a levegő, néhol akár 35 Celsius-fok is lehet.

Több utcában is megújul az útalap Sarkadon
Több utca kapott, illetve kap a közeljövőben vadonatúj útalapot Sarkadon, folytatódik a tavaly novemberben az időjárás miatt félbe szakadt fejlesztés - tájékoztatott dr. Mokán István, a város polgármestere.

Elektromos kerekes széket ajándékozott a Békési család
A sarkadi Békési Ferencék családjában a segítség nyújtást, az adakozást nemes cselekedetként kezelik.

„Dolgozunk, mint az állat” - Békésben is pipásak a túl olcsó dinnye miatt
Beigazolódott a dinnyések félelme: csütörtökön reggel Kunágota határában már csak 25 forintért vitte/viszi el a felvásárló a termést, azt is alaposan megkritizálva.

Újra 35 milliót ér a magyar aranyérem
Akárcsak Londonban, Rióban is 35 millió forintot ér majd a magyar aranyérem - írta csütörtöki számában a Bors.

A tehetséges fiatalokért dolgoznak
Eredményesen pályázott, és több mint másfélmillió forintot fordíthat a szakmai munka fejlesztésére a Dél-Békési Tehetségsegítő Tanács.

Magyar Levente tartott előadást a talentum akadémián
Nagy teher, de annál szebb feladat a köz ügyét előre vinni — fogalmazott a Dél-Alföldi Talentum Akadémián (DELTA) Magyar Levente. A gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár az alapképességeiknél fogva munkahelyek teremtésére képes Békés és Csongrád megyei, illetve erdélyi diákok előtt tartott előadást szerdán délben Gyulán. Az akadémiát Barkász Sándor mérnök hozta létre 2011-ben azzal a céllal, hogy segítse ezeket a fiatalokat tehetségük kibontakoztatásában.

Elszaporodtak a vérszívók, Békés a kevésbé rizikós térségek között
Az idei enyhe tél segítette a vérszívók, elsősorban a szúnyogok és a kullancsok elszaporodását Magyarországon. Utóbbiak számának növekedése miatt nőtt az általuk terjesztett fertőzések, a kullancs-encephalitisben és Lyme-kórban megbetegedettek száma is.

„A lányok ugyanúgy jönnek vadászni” - Pokémon-őrület Orosházán is
Virtuális őrület söpör végig a főtereken, meg a fiatalok körében — ezt erősítették meg megyénk több településén. Megtaláltuk a Pokémon Go! Orosháza és Környéke Csoport szóvivőjét. Kíváncsiak voltunk, mennyire fertőző a dolog. Kiderült, nagyon.

Akik nem maradhattak ki! – megyei olimpiatörténelem, XXXI. rész
A legutóbbi, 2012-es londoni olimpia volt a 30. az ötkarikás játékok sorában. Stílszerűen 30 részes olimpiatörténeti sorozatot indítottunk lapunkban, mely Békés megye legsikeresebb sportembereinek állított emléket, legemlékezetesebb pillanatait idézte fel. A sorozat igyekezett minél több kiváló sportembert, életutat, egyediséget bemutatni, mégsem kerülhetett mindenki neve a lap hasábjaira. Egyes sportágak, fantasztikus versenyzők kimaradtak a felsorolásból. Őket sem szerettük volna kihagyni. A 31. rész róluk szól.

Harci játékok és nagykoncertek
A hétvégén rendezik a gyulai vár tövében a Végvári Napokat. Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő esemény, amin 14 hagyományőrző egyesület működik közre, idén abban különleges, hogy 450 éve zajlott a gyulai vár ostroma, s került oszmán kézre az erődítmény - amely ma Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára. (x)

Szezonnyitó fociértekezlet Békéscsabán
Szezonnyitó értekezletet tartott Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központban az MLSZ Békés Megyei Igazgatósága. A nap témája, az Elek megyei másodosztályú csapatának visszalépése is napirendre került a tanácskozáson.

Két esztendeje nagykövet a gyulai Müller Adrien
Müller Adrien két éve látja el nagyköveti teendőit Lettországban. Megbízatása előtt már élt családjával Brüsszelben, ahol Magyarország EU Állandó Képviseletén dolgozott. Az otthon azonban számára a mai napig Gyulát jelenti, ahova mindig szívesen utaznak haza a családdal.

Megelevenedik a gyulai várostrom
Péntektől vasárnapig ismét megrendezik a Végvári Napokat Gyulán — közölte a vár lovagtermében megtartott szerdai sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő.

More from Békés megye ...
Megosztások
Untitled Document
Ma
2016. július 28.
Csütörtök
Szabolcs

A Nap kel 04:27-kor,
nyugszik 19:27-kor.
Holnap Márta, Flóra napja lesz.
Teleki Hírek
Közadatkereső
Polgármesteri tájékoztató
Sajtóközlemény
Magyar Államkincstár
Pályázat kereső

www.pafi.hu
Megyei Hírlap
BEOL
Felhasználók
· Online vendégek: 2

· Online tagok: 0

· Regisztráltak: 3
· Legújabb tag: gygy
Képek